Preskoči na vsebino
Izpopolni svoje znanje o tekili

Izpopolni svoje znanje o tekili

Tekila je prefinjena in tradicionalna mehiška destilirana pijača, ki ima bogato zgodovino in kulturni pomen. Proizvaja se predvsem iz fermentiranega soka modre agave (Agave tequilana Weber var. azul), rastline, ki uspeva v vulkanskih tleh regije Jalisco.

Njen specifičen okus in aroma sta rezultat natančno kontroliranega proizvodnega procesa, ki je reguliran z mehiškimi in mednarodnimi standardi. 

Zgodovina in izvor:

Tekila izvira iz prehispanskih časov, ko so avtohtoni prebivalci fermentirali sok agave v pijačo, znano kot "pulque". Po prihodu španskih konkvistadorjev v 16. stoletju so Španci začeli destilirati fermentirane agavine sokove, kar je privedlo do nastanka sodobne tekile. Mesto Tequila in okolica sta postali osrednja točka za proizvodnjo te pijače, kar je povzročilo globalno prepoznavnost regije.

Proizvodni proces proizvodnja tekile vključuje več ključnih korakov:

1. Žetev agave: Agave rastejo od sedem do deset let pred žetvijo. "Jimadorji" ročno odstranijo liste, da pridejo do src (piñas), ki vsebujejo fermentirajoče sladkorje.

2. Kuhanje piñas: Srca agave se kuhajo v pečeh ali avtoklavih, da se pretvorijo kompleksni ogljikovi hidrati v fermentabilne sladkorje.

3. Ekstrakcija soka: Kuhana "srca" se zdrobijo in stisnejo, da se pridobi sladki sok, imenovan "mosto".

4. Fermentacija: Sok fermentira v velikih posodah, kjer kvas pretvori sladkorje v alkohol.

5. Destilacija: Fermentirani sok se dvakrat destilira v bakrenih ali nerjavnih destilatorjih. Prva destilacija ustvari "ordinario", druga destilacija pa "tequila blanco".

6. Staranje (če je potrebno): Tekila se lahko stara v hrastovih sodih, kar ji doda kompleksnost in raznolike arome.

Vrste Tekile:

Blanco (srebrna): Brez staranja ali starana manj kot dva meseca, ima čiste in sveže arome agave

Reposado: Starana med dvema mesecema in enim letom v hrastovih sodih, z mehkejšim okusom in rahlimi notami vanilije in karamele.

Añejo: Starana od enega do treh let, z globokimi, kompleksnimi okusi, ki vključujejo začimbe, temno čokolado in tobak.

Extra Añejo: Starana več kot tri leta, najbolj prestižna in kompleksna, z bogatimi aromami suhega sadja, usnja in lesa.

Regulacija in certifikacija:

Tekila je zaščitena z mehiško zakonodajo in mednarodnimi sporazumi, ki določajo, da mora biti pridelana izključno iz modre agave v določenih regijah Mehike. Svet za regulacijo tekile (Consejo Regulador del Tequila, CRT) nadzoruje proizvodnjo in zagotavlja skladnost z normami. Tekila, proizvedena po teh standardih, nosi oznako "Denominación de Origen" (DO), kar potrjuje njeno avtentičnost in kakovost.

Kulturni in ekonomičen pomen:

Tekila ni le pijača, ampak tudi simbol mehiške identitete in kulture. Njena proizvodnja podpira številne lokalne skupnosti v Jalisku in predstavlja pomemben del mehiškega izvoza. Z vsesplošno popularnostjo v koktajlih, kot so margarite, ter kulturnih dogodkih, kot je festival Dia de los Muertos, tekila ostaja ključen del mehiške dediščine in globalne kulinarične krajine.

Najbolj priljubljeni koktejli:

Minister za zdravje opozarja:

»Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!«

Več o odgovornem pitju
Varno plačevanje

Vaši osebni podatki so zaščiteni v varnostnim protokolom SSL.

Hitra in zanesljiva dostava

Hitra in zanesljiva dostava v treh delovnih dneh preko kurirske službe EKDIS.

Premium izbor

Širok nabor novih in zanimivih okusov za popestritev vašega domačega bara ali kot priložnost za darilo.

Plačilo za povzetju

Prav tako vam omogočamo plačilo po povzetju.

Košarica 0

Vaša košarica je trenutno prazna

Začnite z nakupovanjem