Preskoči na vsebino
Koktejli skozi čas

Koktejli skozi čas

Zgodovina koktejlov je pestra in sega skozi več stoletij in različnih kultur.

Tukaj je nekaj ključnih točk:

1. Zgodnje obdobje:

Koncept mešanja alkoholnih pijač sestavljenih iz različnih sestavin sega v zgodnje obdobje, ko so ljudje eksperimentirali z okusi in metodami priprave pijač. Prve omembe podobnih mešanic segajo v 18. stoletje.

2. Razvoj izraza “koktejl”:

Izraz “koktejl” se je prvič pojavil v začetku 19. stoletja v Združenih državah Amerike. Sprva je označeval specifično vrsto mešane pijače, ki je vsebovala žgane pijače, sladkor, vodo in grenčice. Na začetku je bil namen koktejlov tudi izboljšanje okusa manj kakovostnih alkoholnih pijač.

3. Razcvet v 19. stoletju:

V 19. stoletju so se koktejli hitro razvijali in postajali popularni predvsem v lokalnih restavracijah in barih. V tem obdobju so se pojavili številni klasični koktajli, kot so Martini, Manhattan, Old Fashioned in Negroni, ki so še danes znani po celem svetu.

4. Prohibicija:

Pomemben mejnik v zgodovini koktejlov je bila prohibicija v ZDA med letoma 1920 in 1933. Prepoved proizvodnje, distribucije in prodaje alkohola je spodbudila podzemno proizvodnjo in prodajo alkoholnih pijač ter hkrati spodbudila razvoj in popularizacijo skrivnih koktajlov.

5. Obdobje po drugi svetovni vojni in naprej:

Po drugi svetovni vojni so koktajli postali še bolj priljubljeni, zlasti zaradi globalizacije in hitrega širjenja informacij o receptih po vsem svetu. V tem obdobju so se pojavili tudi novi trendi in inovacije v koktajl kulturi.

Danes je kultura koktajlov globalna in raznolika, z mojstri koktajlov in barmani, ki ustvarjajo nove recepte in preživljajo klasične koktajle. Koktajli ostajajo pomemben del družabnega življenja in gostinske industrije ter imajo posebno mesto v kulturni dediščini številnih držav po vsem svetu.

Minister za zdravje opozarja:

»Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!«

Več o odgovornem pitju
Varno plačevanje

Vaši osebni podatki so zaščiteni v varnostnim protokolom SSL.

Hitra in zanesljiva dostava

Hitra in zanesljiva dostava v treh delovnih dneh preko kurirske službe EKDIS.

Premium izbor

Širok nabor novih in zanimivih okusov za popestritev vašega domačega bara ali kot priložnost za darilo.

Plačilo za povzetju

Prav tako vam omogočamo plačilo po povzetju.

Košarica 0

Vaša košarica je trenutno prazna

Začnite z nakupovanjem